ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Μια από τις πιο σημαντικές μορφές της “νέας οικονομίας”, η για τα τελευταία εννέα χρόνια (2014-2020) εκτελεστική Διευθύντρια του You Toube, Σούζαν Γουοτζίσκι, πέθανε στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 56 ετών.
Τα τελευταία δύο χρόνια έδινε μάχη με καρκίνο του πνεύμονα, ενώ πέρσι είχε χάσει τον 19 χρόνο γιο της, από υπερβολική χρήση ναρκωτικών.
Η πιο “ισχυρή γυναίκα στο Ιντερνέτ”, όπως την είχαν αποκαλέσει”, είχε ένα πρόωρο τραγικό τέλος. Πρόλαβε όμως σε τρεις δεκαετίες να διανύσει, μία ουρανομήκη διαδρομή. Βοήθησε δύο τεχνολογικούς κολοσσούς να γιγαντωθούν και άλλαξε τον τρόπο που ο πλανήτης χρησιμοποιεί το Ιντερνέτ.
Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1968 στη Σάντα Κλάρα της Βόρειας Καρολίνας, το απόλυτο επίκεντρο της Παγκόσμιας τεχνολογικής Πρωτοπορίας, την περιοχή που τις επόμενες δεκαετίες έμελλε να γίνει γνωστή ως Σίλικον Βάλεϊ.
Δεν ήταν μόνο η ιδιαιτέρα της πατρίδα, που την ενέπνευσε υψηλούς στόχους. Οι γονείς της, παιδιά μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, ήταν εκπαιδευτικοί και διανοούμενοι. Ο πατέρας της ήταν Πρόεδρος του τμήματος φυσικής και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ενός κορυφαίου ακαδημαϊκού οργανισμού, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του τοπικού τεχνολογικού θαύματος. Η μητέρα της ήταν Δημοσιογράφος και καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο γυμνάσιο του Πάλο Άλτο, διάσημη για το επιτυχημένο και καινοτόμο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που είχε δημιουργήσει εκεί.
Μεγαλώνοντας μαζί τους, μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Στάνφορντ, ξεκίνησε μάλλον ανορθόδοξα, με το μυαλό στις τέχνες, σπουδάζοντας ιστορία και λογοτεχνία στο Χάρβαρντ. Συνέχισε με μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά αποτελέσματα στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ και τέλος έλαβε ένα ακόμη τίτλο, στη Διοίκηση επιχειρήσεων, από το UKLA.
Σχεδίαζε να συνεχίσει με διδακτορικό στα οικονομικά και να συνεχίσει μια καριέρα στην Ακαδημία, αλλά τα πλάνα της άλλαξαν, όταν ανακάλυψε το ενδιαφέρον της για την τεχνολογία. Αρχικά εργάστηκε στον τομέα του Μάρκετινγκ, πρώτα στην Intel και έπειτα στη συμβουλευτική Pant k .Co. Το 1998 αγόρασε ένα σπίτι στο Μenlo Park του Σαν Φραγκίσκο – την περιοχή των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων, με ανώτερο πανεπιστημιακό πτυχίο – και για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του στεγαστικού δανείου της, νοίκιασε το γκαράζ σε δύο διδακτορικούς φοιτητές πληροφορικής το Στάνφορντ, οι οποίοι μόλις είχαν ξεκινήσει μια startup εταιρεία, με το παράξενο όνομα “Google”.
Αν πληρώνεται το νοίκι στην ώρα σας, μπορείτε να φτιάξετε αυτό το Google σας εδώ, τους είχε πει.
Ένα χρόνο μετά, το 1999, και έχοντας αναπτύξει φιλική σχέση με τους δύο ενοίκους, εντάχτηκε και η ίδια στη εταιρεία τους, ως ο 16ος υπάλληλός της.
Έγινε διευθύντρια μάρκετινγκ και τα επόμενα χρόνια καινοτόμησε, σε πολλές νέες εφαρμογές.
Το 2006, μετά από δική της πρόταση, η Google αγόρασε το ΥουToube για 1, 65 δισ. δολάρια και έκτοτε διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην επέκταση της εταιρείας, στη βελτίωση εσόδων γι’ αυτήν και τους δημιουργούς της.
Ο χρόνος της στο τιμόνι του YouToube ήταν σύγχρονος με αποκορύφωμα της επιτυχίας του. Υπό την διεύθυνσή της, ο Ιστότοπος είχε φτάσει τα δύο δισ. συνδεδεμένους χρήστες τον μήνα. Σήμερα έχει ανέλθει στα δυόμιση.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα προβλήματα. Το 2019 η Washington post ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ είχε οριστικοποιήσει πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ,για την ιδιοκτήτρια του You Tube, Google, έπειτα από έρευνα που διαπίστωσε ότι ο ιστότοπος συγκέντρωνε δεδομένα παιδιών, κάτω των 13 ετών.
Επιπλέον, σε ανοιχτή επιστολή 145 υπάλληλοι της Google και της μητρικής τους εταιρίας Pransisco pride, ζητούσαν να αρνηθεί τη χορηγία της Google, εφόσον εκείνη είχε αγνοήσει τις εκκλήσεις τους να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη τους αυτό, που θεωρούσαν ρητορική μίσους στο You Toube και σε άλλες πλατφόρμες της εταιρείας.
Η Γουοτζίσκι απάντησε άμεσα με μια νέα, πιο αυστηρή πολιτική. Το You Tube άρχισε να επαναπρογραμματίζει τους αλγόριθμους του, ώστε να προτείνει αμφισβητήσιμα βίντεο πολύ λιγότερο και να κατευθύνει τέτοιου είδους υλικό σε έγκυρες πηγές. Κατάφερε έτσι να μειώσει το χρόνο, που οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο κατά 70%.
Πέραν της ακμάζουσας καριέρας της η Γουοτζίσκι, έδωσε μεγάλο βάρος και στον ακτιβισμό, καταπαλεύοντας δυναμικά για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων στις εταιρείες τεχνολογίας, και κάνοντας μια εκστρατεία για τα κορίτσια, να ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιστήμη των υπολογιστών.
Η Γουοτζίσκι οραματίστηκε με ακρίβεια τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης στον οποίο ζούμε σήμερα, όχι μία αλλά δύο φορές.
Το 2010 είχε πει στο TIME “O ζωές μας συνεχίζουν να επιταχύνονται καθώς όλοι είναι συνδεδεμένοι και συνδεδεμένοι όλη την ώρα.
Θα είναι μια πρόκληση για την επόμενη γενιά να βρει χρόνο, για να απολαύσει μερικές από τις παλιομοδίτικες δραστηριότητες, όπως χρόνος με τη φύση, με τους φίλους και την οικογένεια.
Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή, Του Δημήτρη Καραΐσκου
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος