ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ : ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΡΟΥΣΒΕΛΤ

Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής  Αθηνών.  Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ (30 Ιανουαρίου 1882 – 12 Απριλίου 1945) ήταν Αμερικανός πολιτικός που διετέλεσε 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Συχνά αναφέρεται στα αγγλικά με τα αρχικά, FDR. Υπήρξε πρόεδρος κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης ύφεσης και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Θεωρείται από πολλούς, ένας από τους σημαντικότερους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τον Τζώρτζ Ουάσιγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του Τζέημς Ρούζβελτ επιχειρηματία και γόνου καλής οικογένειας της νέας Υόρκης και της Σάρα Ντελέινο.

Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Το 1910 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική. Αρχικά εκλέχτηκε γερουσιαστής και το 1913 διορίστηκε υφυπουργός Ναυτικών.

Το 1920 έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ηττήθηκε. Τον Αύγουστο του 1921 προσβλήθηκε από βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα, η οποία τον άφησε ημιπαράλυτο. Το 1928 εκλέχτηκε κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1930 επανεξελέγη, βοηθώντας να πέσει η διεφθαρμένη πολιτική οργάνωση ταβανι χολ, που έλεγχε την πολιτεία επί τρεις αιώνες.

Το 1930 πήρε το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τις εκλογές του ίδιου έτους. Ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου το 1933 και επανεξελέγη το 1936, το 1940 και το 1944. Μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να υπογράψει για τη λήξη της ποτό απαγόρευσης.

Την προεδρία του Ρούσβελτ χαρακτήρισε η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του 1929 και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ίδιος θέσπισε μια σειρά από οικονομικά μέτρα, ως άμεση απάντηση στην ύφεση. Μαζί με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, τον Τσιάγκ Κάι Σεκ και τον Ιωσήφ Στάλιν, ο Ρούσβελτ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ηγεσία των συμμαχιών δυνάμεων και στην αντιμετώπιση των δυνάμεων του Άξονα. Απεβίωσε στις 12 Απριλίου 1945, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, από εγκεφαλική αιμορραγία.

Ήταν νυμφευμένος με την ανιψιά του 26ου προέδρου των Η.Π.Α. Θιοντόρ Ρούσβελτ. Τον διαδέχτηκε στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, έως τότε αντιπρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν.

Ο Ρούζβελτ θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Οι ιστορικοί συχνά κατατάσσουν τους Ρούζβελτ, Τζώρτζ Ουάσιγκτον και Αβραάμ Λίνκολν, ως τους τρεις σημαντικότερους Προέδρους. Αναλογιζόμενος την προεδρεία του Ρούσβελτ, “που έφερε τις Ηνωμένες πολιτείες, μέσα από τη μεγάλη ύφεση και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα ευημερούμενο μέλλον”, ο βιογράφος του δήλωσε το 2007 ” ανηψώθηκε από μια αναπηρική καρέκλα, για να σηκώσει το έθνος στα γόνατά του.

Παρόλα αυτά ο Ρούζβελτ έμεινε αμφιλεγόμενος σε αρκετές κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εσωτερική οικονομική πολιτική του, αν και βοήθησε πολύ την Αμερική να ανταπεξέλθει κατά τη διάρκεια της Ύφεσης, είχε και αρκετά μειονεκτήματα, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς.

Ακόμη οι πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του Ρούζβελτ είναι αντικείμενο κριτικής απέναντι του ακόμα και σήμερα. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ πριν “φύγει” ανάμεσα στους καπνούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και λίγο πριν δονήσει τη γη η έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας, πρόλαβε και κατέκτησε ένα ρεκόρ, που θα μείνει (σχεδόν) σίγουρα ακατάρριπτο!

Ποιο ήταν αυτό; Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που εξελέγη τέσσερις συνεχόμενες φορές. Πολλοί πρόεδροι είχαν επιδιώξει την επανεκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη θητεία, αλλά έμειναν με την προσπάθεια.

Οι (σοφοί) Αμερικανοί νομοθέτες, όταν είδαν το ρεκόρ του Ρούσβελτ, διέκριναν μια υπερβολή και υποστηρίζοντας ότι τα όρια θητείας ήταν απαραίτητα να περιοριστούν, για να κρατηθεί υπό έλεγχο η κατάχρηση εξουσίας, έβαλαν φρένο στους επόμενους.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Ρούσβελτ, το κογκρέσο ψήφισε την 22η τροποποίηση, περιορίζοντας τους Προέδρους σε δύο θητείες. Η τροποποίηση επικυρώθηκε το 1951.

Οι περισσότεροι από τους νομοθέτες του Συντάγματος ήταν κατά του περιορισμού των ορίων θητείας και παρόλο που οι τροποποιήσεις που στόχευαν την επιβολή τους, προτάθηκαν περίπου 200 φορές μεταξύ 1796 και 1940 χωρίς να εγκριθούν, οι περισσότεροι των προέδρων δύο θητειών δεν επεδίωξαν να επανεκλεγούν για τρίτη φορά.

Κάποιοι το τόλμησαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ανάμεσά τους, ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο Γούντρο Ουίλσον και ο Χάρι Τρούμαν, που ναι μεν είχε ψηφίσει τον περιορισμό στις δύο θητείες, αλλά ο ίδιος είχε εξαιρεθεί από το νόμο. Έτσι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ με 12 χρόνια στον Λευκό Οίκο, κι αν ο Θεός το ήθελε θα παρέμενε ακόμα τρία χρόνια, αλλά…. Ο Ρούσβελτ κέρδισε την Τετάρτη θητεία του, όταν νίκησε τον Τόμας Ντιούι με 54% των λαϊκών ψήφων και πέθανε στις 12 Απριλίου του 1945, ακριβώς 11 εβδομάδες μετά την επανεκλογή του.

Κι έτσι για την στατιστική της ιστορίας μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί μετρούν με τις ημέρες τη θητεία των προτέρων τους. Ο Ρούσβελτ λοιπόν κάθισε στον προεδρικό θώκο 4.422 ημέρες, ενώ οι αμέσως επόμενοι, 12 τον αριθμό, πρόεδροι έχουν κατοικήσει στον Λευκό οίκο επί 2.922 μέρες. Ο 9ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον είχε την πιο σύντομη θητεία με 31μόλις ημέρες. Ο Χάρισον πέθανε επίσημα από βαρύ κρυολόγημα. Οι φήμες λένε, ότι τον αποτελείωσαν οι γιατροί του.

Πηγή : El.M.WIKIPEdia.org.

Mε εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος