ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών. Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, για να προστατέψετε το σώμα σας, από ασθένειες και παθήσεις, που προκαλούν τη φθορά του.
* Θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος και ούρων 1 φορά τον χρόνο, για να βλέπουμε που κινούμαστε, με την υγεία μας.
* Να προτιμούμε τις φρέσκες τροφές και της συγκεκριμένης εποχής, ώστε ο οργανισμός να πάρει αυτό που χρειάζεται, όταν το χρειάζεται.
* Να ελέγχουμε την ετικέτα των προϊόντων τροφίμων, την χώρα προέλευσης, ημερομηνία λήξης και της συσκευασίας τους, που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά και να αποθηκεύονται σε σωστές συνθήκες, πριν τα καταναλώσουν.
* Να καταναλώνουμε τροφές, που δεν έχουν δεχτεί πολύ επεξεργασία, η καθόλου.
* Θα πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο μαγειρέματος, για το κάθε φαγητό ξεχωριστά, αλλά και τις διατροφικές του αξίες, που θα τροφοδοτήσουμε το σώμα μας με αυτό.
* Θα πρέπει να μασάμε, παρά πολύ καλά την τροφή στο στόμα μας, μέχρι να διαλυθεί, γιατί έτσι θα πάρει τα ένζυμα από τους σιελογόνους αδένες και θα βοηθήσει το στομάχι, να κάνει καλή πέψη της τροφής.
* Θα πρέπει να μην πίνουμε υγρά (νερό, κρασί, μπύρα κ.α.) κατά τη διάρκεια του φαγητού, μόνο μια ώρα πριν, ή μία ώρα μετά από το φαγητό, διότι τα υγρά αραιώνουν το γαστρικό υγρό του στομάχου που παράγονται, από αδένες του βλεννογόνου και εκκρίνονται στα εσωτερικά τοιχώματα του οργάνου, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της πέψης της τροφής.
* Θα πρέπει να τρώμε καλό πρωινό και μεσημεριανό και λιγότερο τις βραδινές ώρες, έως τις 8 το απόγευμα, διότι το σώμα έχει εργαστεί όλη την ημέρα και όσο βραδιάζει πέφτουν οι ρυθμοί του και χαλαρώνει. Έτσι το στομάχι δεν μπορεί να κάνει καλή πέψη αυτές τις ώρες, γιατί το σώμα δεν ζητάει πλούσια τροφή, σε ουσίες και συστατικά.
Παροιμία : “Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος”.
* Να τρώμε τη σωστή ποσότητα φαγητού, ανάλογα με το τι και πόσο χρειάζεται το σώμα μας, συγκριτικά με το συνολικό βάρος μας και τις δραστηριότητες της ημέρας.
* Δεν θα πρέπει να τρώμε φρούτα η γλυκά μετά το φαγητό, διότι η γλυκόζη τους σκεπάζει την τροφή που βρίσκεται στο στομάχι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την πέψη και το φαγητό να αποθηκεύεται με την μορφή λίπους.
* ΚΡΕΑΣ να μην είναι πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και σε συνδυασμό μαζί με λαχανικά, διότι βοηθάει στην αφόδευσή του από το σώμα. Αποφυγή, αρνί, χοιρινό και κόκκινο κρέας. Καλό είναι το κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας κυνηγιού, στρουθοκάμηλος και κατσίκι
* ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ανάλατους και άψητους, 4 φορές την εβδομάδα, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κασιους φουντούκια, σταφίδες, φιστίκια, στραγάλια κ.λ.π. (η κάθε δόση μία χούφτα 100 gr.
* ΦΡΟΥΤΑ καθημερινά, φρέσκα φρούτα, όσο γίνεται πιο φρεσκοκομμένα από το δένδρο, διότι κάθε μέρα που περνάει χάνει τις βιταμίνες του, και να είναι της εποχής τους. Μας δίνουν συγκεκριμένες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα για την συγκεκριμένη εποχή. Επίσης έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες π.χ. μπανάνες, φράουλες, ρόδι, ροδάκινα, σταφύλι, βερίκοκα, αχλάδι, μήλο, βατόμουρο, πορτοκάλι
* ΛΑΧΑΝΙΚΑ 3 – 4 φορές την εβδομάδα φρέσκα η ελαφρώς μαγειρεμένα και της εποχής : χόρτα, βλίτα, μαρούλια, λάχανο, σπανάκι, ρόκα, μπρόκολο, ντομάτα, παντζάρια, αμπελοφάσουλα, αγκινάρες, μαϊντανό, σέλινο. Επίσης κρεμμύδια και σκόρδα να επιλέγουμε να βάζουμε και σε φαγητά που μαγειρεύουμε, αλλά και να τα τρώμε ωμά, διότι έχουν αντικαρκινική δράση στον οργανισμό μας.
* ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΑ. Καλό είναι να τρώμε τυρί, γάλα και γιαούρτι μόνο από κατσικίσιο, η σόγιας γάλα, διότι αυτά είναι τα πλησιέστερα και πιο αφομοιώσιμα, για τον ανθρώπινο οργανισμό.
* ΓΛΥΚΑ και παγωτά πλήρη απομάκρυνση από αυτά. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το χρήσιμο στον οργανισμό και βοηθάνε στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, που τρέφονται μόνο με γλυκές τροφές.
* ΨΑΡΙΑ είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα (ωμέγα – 3). Καταναλώνεται 3 φορές την εβδομάδα. Καλά είναι τα ψάρια τα άπαχα, αλλά ποτέ τηγανητά, μόνο ψητά ή βραστά.
Η διατροφή μας θα πρέπει να είναι πλούσια σε συστατικά για το σώμα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει στις ασθένειες και όχι να φάει, ότι βρεθεί μπροστά μας.
* ΟΣΠΡΙΑ είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή ενέργειας και πρέπει να μασηθούν καλά και στο στόμα πριν κατέβουν στο στομάχι. Καλό είναι να τρώμε 3 – 4 φορές την εβδομάδα, όλα τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια. Μη καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, τα όσπρια είναι συνοδευτικά του φαγητού και όχι κυρίως πιάτο και ποτέ βράδυ.
* ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ. Άλλη μια τροφή που είναι πάρα πολύ καλή για τον οργανισμό μας και μπορεί να τα καταναλώνουμε, με γάλα σόγιας ή κατσικίσιο. Δημητριακά χωρίς γλυκαντικές ουσίες.
* ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ. Αποφυγή ή περιορισμός της συγκεκριμένης τροφής. Έχει πολλά νιτρώδη άλατα που τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα και προκαλούν ασβεστώματα στις αρθρώσεις.
Η έκφραση “είμαστε αυτό που τρώμε” είναι πολύ γνωστή και δεν είμαστε μόνο εμφανισιακά αυτό που τρώμε, αλλά είμαστε και ψυχικά. Οι τροφές έχουν άμεση σχέση με την ψυχολογία μας, αλλά και με την σωματική μας εμφάνιση και υγεία.
Δίνοντας στον οργανισμό μας καλές και υγιεινές τροφές, τον βοηθάμε να σκέφτεται και να λειτουργεί πολύ καλύτερα από πριν, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση όρεξη για ζωή, μάθηση και δημιουργία.
Θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε το ίδιο μας το σώμα και να του δίνουμε ότι εκείνο μας ζητάει και όχι, ότι βρούμε μπροστά μας.
Πηγή : NINIA SHIDOSHI – RUSH G TSAGRIS.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Μητρόπουλος