Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος  Αντ/γος ε.α. Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής  Αθηνών.  Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Σήμα κινδύνου για το τι μέλει γενέσθαι στην Ελλάδα, όσον αφορά την επισιτιστική κρίση, που άρχισε να μαστίζει τις φτωχές χώρες του πλανήτη μας, εξέπεμψε ο Καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σπύρος ΚΥΡΙΑΚΗΣ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης 3 Ιουνίου, σε δημόσια συγκέντρωση της Ακαδημίας Αθηνών.

“Είναι άμεση ανάγκη, να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής. Η έρευνα και η ανάπτυξη της νέας γεωργικής τεχνολογίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, για τη χώρα μας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ “γιατί σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον διαγράφεται ζοφερό…”

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Καθηγητής, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δραματική. Μάλιστα όπως είπε “αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η επισιτιστική κρίση αναμένεται να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, για ολόκληρο τον πλανήτη”.

Όπως ανέφερε ο κ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ “η κυρία αιτία της κρίσης ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 με τη “νοοτροπία” του ανεπτυγμένου κόσμου ότι η αφθονία των τροφίμων είναι δεδομένη και η διατροφική γεωργοκτηνοτροφία είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς ιδιαίτερη “αξία”.

Σε αυτή την “νοοτροπία”, συνέβαλον δραστικά : Ο ΠΟΕ (με την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου των τροφίμων).

Η χωρίς ουσιαστικό όραμα ΚΑΠ της ΕΕ. Η χωρίς προοπτική γεωργική ανάπτυξης, πολιτική των αναπτυσσόμενων χωρών και οι απαράδεκτες καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων των ανεπτυγμένων κρατών, προς τα τρόφιμα.

Οι αιτίες που συνέβαλαν όμως, καθοριστικά στη κρίση είναι :

– Η συνεχής αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού με προοπτική το 2050 να φτάσει τα 9 περίπου δις από 6,5 δις, που είναι σήμερα.

– Η γρήγορη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη του ΒΡΙΚ (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).

– Η Κίνα με 1,5 δις κατοίκους “μπήκε” επιθετικά στην “παγκόσμια” αγορά τροφίμων, ειδικά στα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως και στις ζωοτροφές. Καταναλώνει σήμερα το 25% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος και περίπου 100.000.000, νεαροί κινέζοι καταναλώνουν ποσότητες γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων, ισοδύναμων της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

– Η Ινδία ακολουθεί την ίδια “διαδρομή” της Κίνας, έχοντας περίπου τον ίδιο πληθυσμό και προοπτικές μεγάλης ανάπτυξης.

– Η Ρωσία έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και το χειμώνα του (2006-2007) “σάρωσε” από την ΕΕ όλες τις διαθέσιμες μοσχίδες (νεαρά θηλυκά βοοειδή) γαλακτοπαραγωγής κατεύθυνσης.

Σήμερα οι μοσχίδες στην ΕΕ είναι λιγοστές και σε υψηλές τιμές, (2007-2008).

Μέτρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ και ” νοοτροπία”.

Η αυτάρκεια στην ευρωπαϊκή παραγωγή υγιεινών – ποιοτικών τροφίμων ζωικής και φυτικής προελεύσεως, πρέπει να είναι η “νέα ” πολιτική για τη γεωργοκτηνοτροφία.

Να βρεθεί νέος τρόπος ελέγχου των τιμών των προϊόντων. Να δοθούν ειδικά κίνητρα για την ευρωπαϊκή διατροφή, γεωργοκτηνοτροφία που παράγει ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Τα κίνητρα πρέπει να επεκταθούν και προς τους παραγωγούς και ειδικά για τη νέα γενιά.

Επίσης οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, πρέπει να προτιμούν τα ευρωπαϊκά επώνυμα και παραδοσιακά τρόφιμα. Να σταματήσει η παραγωγή βιοκαυσίμων στη ΕΕ. Να αντιμετωπισθεί η άμεση απειλή έλλειψης νερού υγειονομικής αποδεκτής ποιότητας, για τις ανάγκες της γεωργοκτηνοτροφίας.

Άμεσα μέτρα για τη χώρα μας. Η οικονομική και παραγωγική αγροτική πολιτική της Ελλάδος, θα πρέπει να αλλάξει δραστικά. Έτσι η πολιτική πρέπει :

– Να “επιβάλλει” νέα πολιτική αγροτικής οικονομίας, με στόχο την αυτάρκεια βασικών διατροφικών αναγκών της, κυρίως σε κρέας – γάλα – δημητριακά και σε ένα βαθμό και ζωοτροφές.

– Να αξιοποιήσει τα προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας, τα προϊόντα της ελιάς, τα όσπριά της, τον πλούτο των υπερκηπευτικών και τα κρασιά της.

– Να “επιβάλει” ολοκληρωμένα συστήματα κτηνιατρικής και φυτό υγειονομικής διαχείρισης στο στάβλο – χωράφι (διαφάνεια) και ιχνηλασιμότητα, μέχρι το πιάτο μας.

– Να εξασφαλίσει ενιαίο και αξιόπιστο φορέα ελέγχου, για την ασφάλεια – υγιεινή των τροφίμων, ιχνηλασιμότητα, μέχρι και το πιάτο του καταναλωτή, με αυτόν τον τρόπο να είναι εφικτό για την κρατική μηχανή, να ελέγξει καλύτερα τις πηγές της αισχροκέρδιας και της νόθευσης των τροφίμων.

– Οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης, που ειδικά στο κρέας φτάνει το 85%.

– Να βρεθεί ο τρόπος οι Ένοπλες Δυνάμεις, να καταναλώνουν μόνο εγχώρια τρόφιμα, καθώς επίσης ο αγροτουρισμός μας και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μας.

Οι αυξήσεις στο σιτάρι.

“Η αύξηση στις τιμές των σιτηρών και συγκεκριμένα στο αλεύρι έχει αγγίξει το 90-100%, αναφέρει ο Πρόεδρος του συλλόγου Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος

“Ο δείκτης τιμών, συγκεκριμένα για το μαλακό σιτάρι από 180 ευρώ ανά τόνο, έχει φτάσει περίπου 400 ευρώ”.

Όσον αφορά για τις αυξήσεις, ξεκίνησαν από το τέλος του 21, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έκανε χειρότερα.

Ενώ οι περισσότεροι αποδίδουν στον πόλεμο το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί : Η κερδοσκοπία. Σχετικά πρόσφατη έκθεση της Lighthouse Reports, με θέμα “Οι Κερδοσκόποι της Πείνας”, καταδεικνύει πως πολυεθνικοί “γίγαντες” στον τομέα των τροφίμων έχουν επωφεληθεί πολύ από τον πόλεμο, τον οποίο χρησιμοποίησαν ως πρόφαση, για να αυξήσουν τα κέρδη και τις επενδύσεις τους, στα χρηματιστήρια τροφίμων.

Φυσικά οι “χαμένοι” στην εν λόγω ιστορία είναι οι καταναλωτές. Οι μέχρι τώρα έρευνες αποδεικνύουν πως οι ‘Έλληνες σταδιακά μειώνουν τα είδη, που αγοράζουν, από τα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Από έρευνα προκύπτει, ότι το ποσοστό αυτό είναι 66%.

Η πτώση του τζίρου στα αρτοπαρασκευάσματα, έχει πέσει στο 20% Πλέον τα νοικοκυριά δεν πετάνε, ούτε ψίχουλο. Αλλά είναι σίγουρα “εγκληματικό” σε τέτοιες καταστάσεις που ένα μέρος της ανθρωπότητας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο λιμού, η κερδοσκοπία να αφήνεται ανεξέλεγκτη, να παίζει με την πείνα.

Πηγή : www.Capital.gr. Της Βιργινίας Κιμπουροπούλου.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Μητρόπουλος