Ο σεβασμός στη φύση
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας. Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Η οικολογία δεν είναι μια ηθική της τεχνολογικής και της οικονομικής προόδου, όπως αυτές λειτουργούν σήμερα, ακόμη και αν η τεχνολογία μπορεί η ίδια να βοηθήσει στην συντήρηση του ανθρώπου και της ανθρωπότητας.
Ο χρυσός κανόνας είναι ότι κάθε γενιά οφείλει να μεταδίδει ή να αποδίδει στην επόμενη το ίδιο “φυσικό κεφάλαιο”, το οποίο παρέλαβε από την προηγούμενη.
Τι είναι όμως Φύση.
Είναι το σύνολον των φυτικών και ζωικών οργανισμών, (πανίδα χλωρίδα), των γεωλογικών σχηματισμών, βουνά, υπέδαφος, θάλασσα) των άυλων και υλικών στοιχείων (αέρας, νερό) και οι λειτουργίες όλων αυτών, που διέπονται από απάτητους νόμους.
Οι ομορφιές που η φύση αφ’ εαυτής μας χαρίζει, ο άνθρωπος μόνον σε έργα ζωγραφικής απεικονίζει.
Οι νόμοι της και τα στοιχεία της, σκοπό έχουν να διατηρήσουν την έννομη τάξη, σε αντίθεση με τους θεατές και θαυμαστές αυτής, οι οποίοι ελάχιστα τηρούν τους δικούς τους νόμους.
Ο πρωτότυπος χαρακτήρας αυτής της πρότασης – διατήρησης είναι ότι δεν θέτει σε αντίθεση πλέον τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση ως μέσον και πράγμα, με το ανθρώπινο πρόσωπο.
Αντιθέτως, μέσα από τον απαιτούμενο σεβασμό του προσώπου περνά στο σεβασμό του περιβάλλοντος ως ζώσα κατάσταση.
Η νέα αυτή συμπεριφορά έναντι του περιβάλλοντος και της φύσης αποβλέπει στη μελλοντική συνέχεια της ανθρωπότητας.
Χωρίς φειδώ, χωρίς καμία διάκριση, χωρίς ανταλλάγματα, γελαστή και χαρούμενη απλώνει προς όλη την έκτασή της τόσα προϊόντα, που πολλές φορές αδυνατούμε να διαλέξουμε ποιό από όλα τα δώρα της να πρωτομαζέψουμε και το μόνο που ζητά από εμάς είναι ο σεβασμός η αγάπη και η εκτίμηση μας.
Και η προσφορά της δεν είναι μόνο εποχιακή αλλά ολο χρόνια.
Ειδικά την εποχή της Άνοιξης. Με περίσσεια φύτρα αποδίδει προς υγειονομική και θρεπτική ικανοποίηση τα υγιέστατα προϊόντα της, τα οποία με χαρά εμείς απολαμβάνουμε.
Η Ρύπανση του περιβάλλοντος με χημικές ουσίες, οι διάφορες μορφές ενέργειας όπως η θερμότητα και ο ήχος, έχουν βλαπτικές επιδράσεις στους ζωικούς οργανισμούς και στη φύση με την κλιματική αυτή, αλλαγή που εμείς επιφέρουμε.
Τα φρούτα, τα τρόφιμα, ο αέρας της αναπνοής μας, το καθάριο νερό των αστείρευτων πηγών την Μάνας γης, το σύνολο των καιρικών και μετεωρολογικών φαινομένων, το κλίμα, το οποίο καθιστά κατοικήσιμο τον πλανήτη μας, είναι τα πολύτιμα θεία δώρα της Περιβάλλουσας Φύσης.
Με δεδομένα ότι μέσα από τη μελέτη του διδύμου Άνθρωπος – Φύση εμφανίζεται αδύνατο και ουτοπικό το γεγονός της πρακτικής αμφισβήτησης της οικονομίας και των σχέσεών της με την επιστήμη και την τεχνολογία.
Υποχρέωση μας λοιπόν είναι, εκείνον, ο οποίος μας προσφέρει ένα δώρο, να τον σεβόμαστε, τον αγαπάμε, τον προσέχουμε και ποτέ δεν ξεχνούμε, αφού η ευγνωμοσύνη είναι η μνήμη της καρδιάς.
Εμείς δεν της προσφέρουμε, ανάλογα με τη δική της προσφορά, απεναντίας πλείστες φορές την πικραίνουμε με διάφορες πράξεις και ενέργειές μας.
Μία παράγραφος στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, περιγράφει υπέροχα τον σεβασμό και την ωραιότητα της φύσης.
“Κατά μάθετε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνει. Ου κόπια ουδέ νοηθεί, λέγω δε υμίν ότι ουδέ. Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού περιεβάλετο ως εν τούτων.”
Σύμφωνα με το CNN, μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change καταδεικνύει πως η περίοδος από το 2.000 έως το 2021η’ταν η πιο ξηρή των τελευταίων 12 αιώνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ακραίες αυτές συνθήκες θα συνεχιστούν και το 2022.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, η ανθρωπογενής κλιματική κρίση επιδεινώσει κατά 72% τη μεγα-ξηρασία.
Ο Ντέιβιντ Φέλντμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι :
Η ειρωνεία είναι πως αυτές οι παρατεταμένες περίοδοι διακόπτονται από πολύ έντονα επεισόδια καταιγίδων. Οι διακυμάνσεις αυτές γίνονται πιο έντονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ο Παρκ Γουίλιαμς επιστήμονας κλίματος στο UCLA και επικεφαλής της έρευνας, είναι πεπεισμένος ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια βροχόπτωσης άνω του μέσου όρου και χιονόπτωση, ώστε να αποκατασταθεί η μεγα-ξηρασία.
“Είναι εξαιρετικά απίθανο να τερματιστεί αυτή η ξηρασία μέσα σε ένα χρόνο βροχοπτώσεων” σημειώνει.
Ας σεβαστούμε επιτέλους την φύση και ας σταματήσουμε τις καταχρήσεις.
Γιατί, όπως πολύ καλά διαπιστώνουμε, αργά ή γρήγορα θα μας εκδικηθεί.
Σας Ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος