ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ-ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
“Μ’ αρέσει να ζω μέσα στο Έθνος μου
για τον εαυτό μου και ακουμπώντας
Επάνω του να γίνομαι πιο άνθρωπος,
δηλαδή κάτι περισσότερο ή τελειότερο
από τον άνθρωπο.”
“Θέλω να είμαι ένα ωραίο δείγμα Έλληνος, να σκοπός μιας ζωής.”
Αυτός ήταν ο σκοπός του Ίωνα Δραγούμη, και τον πέτυχε. Με την ψυχή του, το μυαλό του, τον αγώνα και την τραγική θητεία του.
Αριστοκράτης του πνεύματος, αρνητής της μικροπολιτικής των Αθηνών, μαχητής υπέρ του Αλύτρωτου Ελληνισμού, κοινωνιστής.
Ένας συνειδητός άνθρωπος βασικός – κρίκος της αλυσίδας της Ελληνικής φυλής. Ψυχή περήφανη παλικαρίσια, κατά τον Καζαντζάκη.
Ο Ίων Δραγούμης, καταγόμενος από το Βογατσικό της Δυτικής Μακεδονίας, γεννήθηκε το 1878 στην Αθήνα.
Σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατατάσσεται εθελοντής στον άτυχη’ αγώνα κατά των Τουρκικό πόλεμο του 1897.
Εισέρχεται στο διπλωματικό σώμα και διορίζεται προξενικός υπάλληλος στο Μοναστήρι το 1902. Ουσιαστικά εκεί αρχίζει δυναμικά ο αγώνας του. Είναι η εποχή όπου η Τουρκοκρατούμενη ακόμα Μακεδονία στενάζει, από τις βουλγαρικές Ένοπλες επιθέσεις.
Το 1903 βρίσκεται Πρόξενος στις Σέρρες, το 1904 στον Πύργο και την Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας και το 1905 στην Αλεξανδρούπολη.
Παντού ακατάπαυστος αγώνας για την οργάνωση του Ελληνισμού. Ήδη έχει γράψει το πρώτο του βιβλίο, το ΜΟΝΟΠΑΤΙ, διαμηνύοντας στους νέους να απαλλαγούν από τον ευδαιμονισμό, τον κοσμοπολιτισμό και την ξενομανία.
Επίσης το 1907, εκδίδεται το “ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΑΙΜΑ” αφιερωμένο στην Μακεδονία και στον άνδρα της αδελφής του Ναταλίας, τον Ήρωα Παύλο Μελά.
Το 1908, ο Ι. Δραγούμης τοποθετείται στην πρεσβεία μας της Κωνσταντινούπολης. Νέο κεφάλαιο αγώνων με τον Αθανάσιο Σουλιώτη – Νικολαΐδη τον δημιουργό της ” Οργάνωσης Θεσσαλονίης”, του 1906.
Οργανώνουν και αφυπνίζουν τον εκεί πολιτισμό και παίρνουν μέτρα, κατά της ξενομανίας. Ενισχύουν με όπλα τους Έλληνες της Πόλης, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αδριανούπολης, των Σαράντα Εκκλησιών.
Το 1908, καταφέρνουν να εκλεγούν, στην Οθωμανική Βουλή 26 Έλληνες Βουλευτές.
Το 1908, δημοσιεύει το υπέροχο βιβλίο του ” Σαμοθράκη. Ένα λυρικό βιβλίο, γεμάτο Ελλάδα, μυθολογία, ιστορία, φύση και υποστήριξη στο κύτταρο του Ελληνισμού, την κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στον Α’ Βαλκανικό, πόλεμο κατατάσσεται ως δεκανέας του πεζικού και αποσπάται από τον διάδοχο Κωνσταντίνο στο στρατηγείο, ως πολιτικός σύμβουλός του.
Μετά τη μάχη των Γιαννιτσών, με τους επιτελείς του διαπραγματεύεται την παράδοση της Θεσσαλονίκης, από τους Τούρκους.
Ο Ίων θα είναι αυτός που θα συντάξει το πρωτόκολλο παραδόσεως και θα υψώσει την πρώτη ελληνική σημαία, στην μητρόπολη της απελευθερωμένης Θεσσαλονίκης.
Το άρθρο του στις 3Ιουνιου 1917 με τίτλο “Το μάθημα των πραγμάτων”; όπου στηλιτεύει την κατάλυση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους από τους ξένους, θα τον οδηγήσει στην εξορία, μαζί με άλλους αντιπολιτευόμενους.
Η εξορία του Ίωνα στο Αιάκειο της Κορσικής θα διαρκέσει είκοσι τρεις μήνες. Τον Νοέμβριο του 1919 με τη συνθήκη του Νεϊγύ, η Ελλάδα κερδίζει την Δυτική Θράκη, χάνει όμως την Ανατολική Ρωμυλία.
Ο Ίων Δραγούμης επιστρέφει από την εξορία του στην Αθήνα. Αρχίζει να αρθρογραφεί. Μεσημέρι της 31 Ιουλίου του 1920 κατέβαινε από την Κηφισιά στην Αθήνα. Θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί στην περιοχή των Ηλυσίων, μετά από άγνωστη διαταγή. Έφυγε ορθός, υπερήφανος, αγαπητός και σεβαστός από όλους.
Στο σημείο της θυσίας του απέναντι απ’ το Ξενοδοχείο Χίλτον υπάρχει αναμνηστική στήλη, με τους στίχους του Κωστή Παλαμά.
“Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες εικόνα
(πως έπεσες γραφή να μη το λέει)
μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει,
βουβή μαρμαρωμένη να σε κλαίει.”
Τα μηνύματα του Ίωνα Δραγούμη έμειναν ζωντανά να αφυπνίζουν τους επερχόμενους. Για τον Αλύτρωτο Ελληνισμό, την οργάνωση των Ελληνικών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της ξενομανίας, τον Ελληνικό πολιτισμό, τον Κοινωνισμό, τον ηρωισμό, τη θυσία.
Πηγή : Με ιδεολογία Ελληνική, (Συγγραφέας, Νικόλαος Καρράς).
Σας ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος