ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Γράφει : Ο Δημήτριος Μητρόπουλος Αντ/γος ε.α.
Επιτ. Υπαρχηγός. ΕΛ.ΑΣ. Πτυχ. Νομικής και Δημ. Δικαίου και Πολ. Επιστημών Νομικής Σχολής Αθηνών.
Συγγραφέας, Μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ : (Πάτρα, 13 Ιανουαρίου 1859 – Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 1943) .
Ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας.
Θεωρείται ένας άνθρωπος από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.
Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του, ήταν οικογένεια λογίων, με αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα, και ασχολουμένων με τη θρησκεία.
Ο πατέρας του ήταν στο επάγγελμα δικαστικός. Ο προπάππος του Παναγιώτης Παλαμάς, είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι την περίφημη “Παλαμαία Σχολή “.
Όταν ο ποιητής ήταν σε ηλικία 6 ετών, έχασε και τους δύο γονείς του, σε διάστημα σαράντα ημερών.
Στενοί συγγενείς ανέλαβαν τότε, τα τρία παιδιά της οικογένειας, τον μικρότερο αδελφό του η αδελφή της μητέρας του και εκείνον και το μεγαλύτερο αδελφό του ο θείος τους Δημήτριος Παλαμάς, που κατοικούσε στο Μεσολόγγι και ήταν εκπαιδευτικός.
Μετά την αποφοίτηση’ του από το Γυμνάσιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1878, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Σύντομα όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του αποφασισμένος, να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία.
Από το 1875 δημοσίευε σε εφημερίδες και περιοδικά, διάφορα ποιήματα, φιλολογικά άρθρα, κριτικές και χρονογραφήματα.
Ήταν ένας από τους πολυγραφότατους Έλληνες λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους.
Δημοσίευσε συνολικά σαράντα ποιητικές συλλογές, καθώς και θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, συγκριτικές μελέτες και βιβλιογραφικές.
Από το 1898 εκείνος και οι δύο φίλοι και συμφοιτητές του, Νίκος Καμπάς και Γεώργιος Δροσίνης άρχισαν να συνεργάζονται με τις πολιτικές- σατυρικές εφημερίδες ” Ραμπαγάς” και “μη Χάνεσαι”.
Την επιμέλεια της επανέκδοσης των έργων του, μετά τον θάνατό του ανέλαβε ο γιος του Λέανδρος Παλαμάς, επίσης ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας.
Ένδειξη της καθιέρωσής του ως ποιητής, ήταν η ανάθεση της σύνθεσης του Ύμνου των Ολυμπιακών αγώνων.
Ήταν υποψήφιος, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές (Από το 1926 έως το 1940).
Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, ο Κωστής Παλαμάς, μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την έκκληση των Ελλήνων Διανοούμενων, προς τους διανοούμενους ολοκλήρου του κόσμου, με την οποία αφενός μεν καυτηριαζόταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων, για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Σήμερα “τιμής ένεκεν” μεταξύ άλλων, φέρεται αφιερωμένη στο όνομα του μεγάλη αίθουσα εκθέσεων του πολυχώρου Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.
Πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, έπειτα από σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του (τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί, επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση).
Ο γιος του Λέανδρος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, δεν επιθυμούσε η κηδεία του πατέρα του να πάρει εθνοπατριωτική διάσταση, επειδή φοβόταν πως οι Ιταλικές αρχές κατοχής, θα του στερούσαν το διαβατήριό του .
Η κηδεία του ποιητή έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.
Σας Ευχαριστώ
Δημήτριος Μητρόπουλος